info@starazona.com

Escríbenos un correo.

+34 963 963 500

Llámanos

Segurs per a Correfocs

Resultado de imagen de correfoc

Primer de tot ¿ que es un Correfoc ,  els Dimonis, Diables o Besties  ?

El correfoc és un joc o espectacle que es fa als carrers de les ciutats i pobles, on l’objectiu és evitar la pirotècnia usada pels diables i pels éssers imaginaris i mitològics que es representen. És un acte celebrat majoritàriament a Catalunya, però també s’ha estès pel la Comunitat Valencià, les Illes Balearsi Catalunya Nord. Té les seves arrels en el Ball de diables ja documentat en el segle XII, però no va ser fins al XX que va prendre la seva forma actual.
Imagen relacionada
El terme correfoc va sorgir en diferents cercaviles de Festes Majors o celebracions populars de Catalunya, com una manifestació improvisada de la gent, dracs i els diables que actuaven corrent, saltant i ballant conjuntament sota el foc. Durant la dècada dels anys 80 i 90 es va anar escampant per la geografia de Catalunya, Comunitat Valenciana i les  Illes Balears. S’ha de diferenciar un correfoc i una cercavila o processó. En una cercavila o processó, encara que el públic també pot actuar en el cas d’un correfoc, el ritme de foc és més lent que en un correfoc.
Resultado de imagen de correfoc

Els diferents corrents teatrals i la voluntat de seguir amb la cultura han fet que surtin diversos tipus de colles segons la seva proximitat a un corrent o altre:
  • Colles de foc: són aquelles colles amb una estructura homogènia, on no hi ha rangs entre els seus integrants; si hi són és simplement per temes d’organització. Aquestes colles, fan correfocs i algun espectacle pirotècnic; poden ser integrades per diables o amb bestiari de foc (com ara: drac, mula, etc.).
  • Colles de diables: són aquelles colles on tenen com a mínim les figures de Llucifer i Diablessa. En trobem algunes que fins i tot tenen la figura de l’Arcàngel. Aquestes colles, a més de fer correfocs, inclouen en les seves actuacions breus entremesos o balls de diables versificats, anomenats versots de diables.
  • Colla d’espectacles: Les podem trobar dintre d’algun dels diferents tipus de colles. Aquestes colles munten espectacles i performances on el foc n’és un protagonista.


 

Diables en un correfoc

Els vestits actualment són de cotó, pell o teles ignífugues. Durant la dècada dels 70 i 80 aquests eren simples sacs de patates pintats amb unes banyes al capdamunt, més cap als 90 i inicis del segle XXI han sortit algunes colles sense banyes (més típiques de colles de foc).
Hi ha dos tipus de correfocs característics, l’opció de fer-ne servir un o altre depèn de la colla, del tipus de correfoc i del tipus de recorregut. No hi ha cap mena de tradició de fer-ne servir un o altre.

  • Correfoc amb carro: Tota la pirotècnia està dipositada dintre un carro, aquesta es posa dintre un sarró anomenat saca, d’aquí el nom que rep qui la porta, el saquer reparteix la pirotècnia a mesura que va avançant el correfoc. Els diables o dracs encenen les carretilles amb el botafoc o metxa.
  • Correfoc amb saca individual: Tota la pirotècnia està dipositada en petits sarrons, amb una cabuda de 30 a 80 carretilles. Cadascun dels diables s’encén ell mateix la pirotècnia.

Resultado de imagen de correfoc

Les Eines

Les eines que solen dur els diables són un carro que fa de magatzem central del material pirotècnic, una saca, sarró o civader, que és on duen el material els diables, un botafoc o metxa, que permet encendre les carretilles, la maça, que és on es posen les carretilles i altres elements on posar-hi material pirotècnic com el ceptrot, el drac o figura de bestiari o altres elements estàtics o mòbils.


Bestiari

El drac és un element recorrent en els cercaviles i correfocs. La Llegenda de Sant Jordi i el Drac és emblemàtica. Llista de Bestiaris https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_bestiari_popular_de_Catalunya